Bevroren Tranen

Gezongen verhalen, als kleine monumentjes

Het zou een optreden op een bevrijdingsfestival worden, het werd met het inhoudelijke lied “De treinen hebben kleur” dat singer songwriter Maarten Peters schreef in 1999, een zeer indringende bijdrage aan de 4 mei herdenking op kamp Westerbork. Maarten Peters ( songwriter voor o.a Liesbeth List, Margriet Eshuijs en Rob de Nijs ) schrijft en zingt sindsdien elk jaar een nieuw lied op Westerbork. “Noodzaakliedjes”, als kleine monumentjes. Hij heeft zijn liederen verzameld onder de titel “Bevroren tranen“.
In de komende tijd zal er veel worden stil gestaan bij het feit dat het zeventig jaar geleden is dat er een eind kwam aan een donkere periode in onze geschiedenis.
Deze liederen zijn speciaal geschreven om hier bij stil te staan, terug te kijken maar ook zeker vooruit.
Het project “Bevroren tranen” is ontwikkeld zodat Maarten Peters de komende tijd op lokale herdenkingen, op historische momenten en bijzondere plaatsen de liederen kan zingen.
Dat kan gaan om een muzikale omlijsting tijdens een kleine herdenking of een op maat gemaakt concert.
Margriet Eshuijs verzorgt de organisatie en productie.

Zoals Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het zo mooi omschrijft:
“De poëtische teksten zijn nooit moraliserend maar stemmen tot nadenken.
Hij slaat met zijn teksten een arm om de overlevenden en nabestaanden van vervolging en verzet.
Ze geven vorm aan de verwerking van het verleden, ze zijn een handreiking om gevoelens en gedachten een weg te geven. Maar evenzeer hebben zij een actuele zeggingskracht en daardoor zijn ze ook aansprekend voor jongeren.
Hij maakt met zijn liedjes duidelijk dat oorlog en vervolging niet in 1945 zijn geëindigd”.
Met het uitbrengen van de cd “Bevroren tranen” deel 1 in 2005 gingen de eerste liederen als het ware de wereld in.
Zo inspireerde het lied “Bevroren tranen” Truus Menger Oversteegen, verzetsvrouw en beeldend kunstenaar, tot het maken van een glaskunstwerk dat vorm geeft aan het grote verdriet. Het beeld heeft een permanente plaats gevonden bij het herinneringscentrum.
“Namen”, een compositie voor piano en strijkkwartet dat Maarten schreef voor de afsluiting van het project
“102.000 Namen Lezen” wordt nu elke 5 jaar uitgevoerd en de cd opname is gebruikt in de Amerikaanse film “Steal a pencil for me” en in diverse documentaires.
Het lied “Jaargetijden” werd opgenomen door Liesbeth List en zij gaf het lied onlangs in haar afscheidstournee een prominente plaats.
Er zijn ook andere projecten ontsprongen aan deze liederen cyclus.
Ad van Liempt maakte voor de NOS de documentaire reeks “Leven na de ondergang naar een idee van Maarten en het lied “ Wat zou ik doen” werd het uitgangspunt voor een groot project van VWS dat door Maarten werd ontwikkeld. Wat zou ik doen voorplaatje
Maarten Peters zingt de liederen ook bij kleinere speciale bijeenkomsten of in zijn concert optredens.
Zo zingt hij sinds 2008 elke 2de mei in Duitsland de naam van het kleine meisje “Sylvia Elizabeth” een lied dat hij schreef voor de vrouwen van Ravensbrück en elk jaar wordt er een lied uit de cyclus gezongen in de concerten van Margriet Eshuijs.

Het schrijven van nieuwe liederen ging na 2005 onverminderd door. Liesbeth List heeft 2 van die nieuwe liederen opgenomen en op cd uitgebracht.
De titels zijn “Is het voorbij” en het voor Liesbeth zeer persoonlijke lied “Vergeving of Vergelding”.
De Kast nam het lied “Wat ben ik waard“ op en Margriet Eshuijs zette het lied “Ik wil niet bang zijn” op cd.

Maarten zal in het najaar van 2014 het 2de deel van de cyclus uitbrengen op cd.

“Bevroren tranen” voorziet in een bijzondere invulling rond het herdenken en word aangeboden en toegankelijk gemaakt voor alle lokale Comités 4 en 5 mei, Oranje Verenigingen, gemeenten en andere organisaties.
Dat kan gaan om het zingen van een aantal liederen bij een kleine herdenking maar er is ook de mogelijkheid om de muziekvoorstelling “Bevroren tranen” te koppelen aan een belangrijke dag op een historische locatie.

Voorbeelden hiervan vind U op deze site bij optredens

De muziekvoorstelling “Bevroren tranen”
Naast het zingen van de liederen vertelt Maarten verhalen over zijn ontmoetingen met geweldige mensen en gebeurtenissen uit het verleden en heden die hem inspireerde tot het schrijven van dit bijzondere repertoire dat zowel troost en hoop geeft, voor jong en oud. De voorstelling heeft een vormgegeven decor waarop beeldprojecties te zien zijn en een aantal gefilmde portretten worden vertoond. Er is zelfs een mogelijkheid om beelden van lokale gebeurtenissen in te passen.

Op deze site vind U in de komende tijd alle informatie en de muziek bij elkaar.

De site informeert ook over het uitbrengen van de cd “ Bevroren tranen deel 2 “ en over het boek “Bevroren tranen” met daarin de liedteksten en de bladmuziek voor vocalisten en arrangementen voor koren zodat iedereen de teksten kan voordragen en de liederen kan uitvoeren tijdens herdenkingen.

Margriet Eshuijs doet de coördinatie rond dit project en voor alle informatie kunt U haar

bellen 075-6161307 of een berichtje sturen. margriet@margrieteshuijs.nl

Dag Maarten, Vandaag is het weer 4 mei... Op deze dag voel ik me eenzamer, stiller en meer verbonden met alles en iedereen dan op andere dagen... De grote drama's in de wereld en die kleine op micro niveau, alsof het allemaal in versterkte mate voelbaar is. Afgelopen maandag heb ik "de treinen hebben kleur" gedraaid voor de groep Op zoek naar Zin, in de ouderenpsychiatrie. Geraakt, geroerd, stilte. Gisteravond was ik nog in Westerbork bij het herinneringskamp, en heb in de auto de derde symfonie van Gorecki gedraaid. Ook geraakt, geroerd, stilte. Vanavond zal ik in stilte aanwezig zijn in Westerbork, alleen en in verbinding. En laten de goede mensen in de meerderheid zijn in deze wereld... Een lieve groet, Wilma

4 mei herdenking leusderhei

Met pijn in het hart geaccepteerd dat de herdenking op Kamp Westerbork er dit jaar niet in zat. Een mooi alternatief was de herdenking op de Leusderheide - Kamp Amersfoort. De gedachten dit jaar gefocust op "nooit meer"..... Maarten zong het lied De vogels zingen jouw naam nog "kleiner" dan op Westerbork. Prachtig .... zoals altijd.

Beetje historie: Het gedenkkruis op de Leusderheide werd op initiatief van nabestaanden opgericht in de nabijheid van enkele massagraven. In dit deel van de Leusderheide vonden de meeste executies plaats. Ruim honderd slachtoffers uit acht massagraven werden in dit deel geborgen.

In een ander deel van de Leusderheide werden eveneens meerdere massagraven dicht bij elkaar aangetroffen. Deze plek werd nooit gemarkeerd of van een gedenkteken voorzien.

Met pijn in het hart geaccepteerd dat de herdenking op Kamp Westerbork er dit jaar niet in zat. Een mooi alternatief was de herdenking op de Leusderheide - Kamp Amersfoort. De gedachten dit jaar gefocust op "nooit meer"..... Maarten zong het lied De vogels zingen jouw naam nog "kleiner" dan op Westerbork. Prachtig .... zoals altijd. Beetje historie: Het gedenkkruis op de Leusderheide werd op initiatief van nabestaanden opgericht in de nabijheid van enkele massagraven. In dit deel van de Leusderheide vonden de meeste executies plaats. Ruim honderd slachtoffers uit acht massagraven werden in dit deel geborgen. In een ander deel van de Leusderheide werden eveneens meerdere massagraven dicht bij elkaar aangetroffen. Deze plek werd nooit gemarkeerd of van een gedenkteken voorzien. Het gedenkkruis dat bekend staat als 'Gedenkkruis Jannetjesdal' brengt ook deze slachtoffers in herinnering. — Arianan den Daas

herdenking Jannetjesdal 4 mei

Onverwacht was ik bij de prachtige en eenvoudige plechtigheid bij het Jannetjesdal op de Leusderhei. Wil graag Maarten Peters bedanken voor het lied "De vogels zingen jouw naam". Heb zelf als heel klein kind in een Japans kamp gezeten. Mijn vader is vlak voor de bevrijding daar omgekomen in de door de Kempetai(De Japanse Gestapo) geleidde strafgevangenis waar veel is gemarteld. Mijn vader had op de fiets vanuit Malang op Oost Java begin 1943 de dorpen aan de kust bij Soerabaja bezocht en de bevolking verteld wat zij het beste konden doen bij een invasie van de Amerikenen.Pearl Harbour was inmiddels vernietigd en men dacht dat de Amerikanen van Zuid naar Noord de Japanners zouden verdrijven. Al in een gewoon mannenkamp zittend is dit feit door iemand verraden met bovengenoemd gevolg. Nu hij zijn verhaal nooit heeft kunnen doen en over zijn acties niets aan mijn moeder had verteld hebben mijn broers en zusje het verlies van hun vader nooit kunnen invullen. Nu mijn beide broers zijn overleden heb ik in hun aantekeningen en in een brief van een vriend de ware toedracht kunnen reconstrueren. Ik vond het lied van Maarten een posthume hulde aan mijn vader. Ik heb alleen foto's en geen geluiden zoals zijn stem ...... De vogels zongen gisteren voor mij tijdens het lied zijn naam. Ik hoor graag hoe betaling kan plaatsvinden. Maarten,bedankt

Frank van den Berg

4 mei 2014 Kamp Westerbork

Beste Maarten,

Vanavond voor de zoveelste keer weer genoten van je optreden in Westerbork. Prachtige teksten, mooie muziek en geweldig vertolkt. Graag tot in lengte van dagen.

Met vriendelijke groet,

Wim Meijer Verstuurd vanaf mijn iPad

cd Bevroren tranen

Geachte heer Peters, Heel graag zou ik hierbij de CD Bevroren Tranen bestellen. Kunt u mij laten weten waarnaar ik de kosten kan overmaken?

Bij voorbaat hartelijk dank! Met vriendelijke groet, Ingrid Ronde

Bevroren tranen

Maarten,

Bijzonder en ontroerend optreden gisterenavond. Onderstaand de column die ik er voor eigen publicatie over schreef. Wil je me de CD ?bevroren tranen? toesturen?

Met vriendelijke groet, Harm D. Post Westerbork, 4 mei 2013

 

Bevroren tranen

Geachte meneer Peters,

Van 29 april tot en met 4 mei mocht ik deelnemen aan de indrukwekkende reis naar Ravensbr?ck. Ik heb met de herdenking die we daar hadden, het lied van u, Sylvia Elizabeth mogen zingen. Allereerst hartelijk dank hiervoor, ook voor het sturen van de pianoversie. Nu vind ik dit een heel bijzonder lied, zeker na deze reis. Het lied heeft echt iets te vertellen. Ik zing in een bandje en we treden dan ook wel eens op. We zingen dan soms liederen met een bijzondere achtergrond net zoals Sylvia Elizabeth. Daarom is mijn vraag of we dit lied zouden mogen spelen en zingen.

In afwachting op uw reactie.

Vriendelijke groeten,

Femke de Wit

Bevroren tranen

Beste Maarten,

Een aantal jaar geleden heb ik jou ontmoet tijdens de Pabo-reis naar Ravensbruck (2009). Tijdens die reis ben ik diep geraakt door de liederen die je toen zong. Ook heb ik je horen zingen op de Westerborkherdenking in 2010, tranen over mijn wangen!

Op dit moment ben ik alweer 7 maanden op reis, van Australië tot Azië. Op dit moment ben ik in Cambodja en heb ik mij verdiept in de verschrikkelijke wijze waarop de Rode Khmer haar bevolking heeft uitgeroeid. Tijdens het schrijven van mijn blog moest ik zo denken aan het nummer 'de treinen hebben kleur'. "Heb ik dit niet al eens eerder gezien. Beelden in zwart wit, stil, anoniem. Foto's uit een donkere tijd. Gezichten vol met angst en eenzaamheid. Hebben wij elkaar niet ooit eens beloofd, dit nooit meer het duivelsvuur gedoofd." Dit lied heb ik onder mijn verhaal gezet, omdat het zo goed mijn gevoelens weer geeft. Naar aanleiding van mijn blog hebben veel mensen dit lied opgezocht en de meeste waren tot tranen toe geraakt door dit nummer.

Het nummer geeft zoveel meer betekenis, ook al gaat het nummer over andere gruwelijkheden. Het blijft maar herhalen en het raakt mij zo diep.

Ik wil je bedanken voor de mooie muziek die je maakt! Het geeft diepe herinneringen weer van de speciale reis naar Ravensbruck. Na alle landen die ik tijdens mijn reis van de afgelopen maanden heb aangedaan, blijft de Ravensbruck reis nog steeds de reis van mijn leven!

Hartelijke groeten, Hilde Jansen

bevroren tranen

Beste lezer (Maarten), Graag zou ik willen weten of het lied: Wat zou jij doen ?, en eventueel andere liederen van de CD Bevroren tranen, zijn uitgegeven op bladmuziek. Als dirigent van enkele koren en soliste ben ik altijd op zoek naar mooie liederen met een sterke zeggingskracht. Jou liederen hebben mij zeer getroffen. Ik hoop op een positief antwoord zodat de liederen op veel plaatsen te horen kunnen worden gebracht. mvgTrudi Boelee Trudi Boelee

Didam

bevroren tranen

Beste lezer,

Dank voor je reactie. Ik kijk er naar uit om te zijner tijd (een proeve van) die bladmuziek te kunnen gebruiken. Hopelijk wordt het in een zetting gezet die bruikbaar is voor ons koor (SATB).

Fantastisch dat jullie beginnen met 'Sylvia Elizabeth' en 'Wat zou ik doen'!

Graag blijf ik op de hoogte van de verder ontwikkelingen.

Vriendelijke groet, Willem Benjaminse

Bevroren tranen

Beste Maarten Peters,

Ik ben op zoek naar muziek voor de 4de mei aanstaande. Als zanger zal ik met een pianist (en eventueel aangevuld) 3 stukken zingen tijdens de herdenking-plechtigheid.

Via een kennis kwam ik in aanraking met de CD "De Treinen hebben kleur" en heb ik daarna je website bezocht en heb je teksten gelezen. Ik ben onder de indruk van dit nummer, vooral de 2de versie die is aangevuld met extra instrumenten. De andere nummers die erop staan zijn ook geschikt voor de 4de mei gelegenheid, maar wil ze eerst graag horen, daarom bestel ik hierbij de CD en heb tevens het verzoek of ik de muziek kan krijgen/kopen van "De Treinen hebben kleur". Is dat mogelijk of wordt de muziek ergens uitgegeven?

Ik wacht op je reactie.

Met vriendelijk groet, Albert Brandsma.

bevroren tranen

Hallo Maarten.

Ik wil graag jouw cd kopen, bevroren tranen. Ik was in de RAI afgelopen zondag en ik vind het ongelofelijk schitterend hoe jij gezongen hebt en de teksten zijn zo mooi en belangrijk en afschuwelijk waar. Het zou mooi zijn als je op 4 mei op de Dam ook zou zingen, ieder jaar weer.

De twee liederen die je zong: "zoveel en ben je mens genoeg" staan die ook op deze cd? Want die wil ik ook graag weer horen.

Stuur je mij de betalingsgegevens?

Mijn gegevens: Evelyn Citroen

Bevroren tranen

Hallo Judith,

Nog een aanvullende vraag, is het mogelijk om de bladmuziek van 'Wat zou jij doen' te kopen? Ik ben benieuwd of ik daar via jou aan zou kunnen komen.

De CD is trouwens net in de bus gevallen. Dank daarvoor!

Met vriendelijke groet,

Suzan Vermeulen

Kunstig Communiceren

T 06 10 55 95 24 www.kunstigcommuniceren.nl

bevroren tranen

Beste lezer(es), Ik heb bij de lokale omroep een muziekprogramma genaamd HOLLAND OP ZIJN BREEDST. Onlangs maakte een luisteraarster mij middels een CD attent op Maarten Peters en het is muziek dat prima in mijn programma past. Zoals de naam van het programma al aangeeft probeer ik op vrijdagmiddag van 4 - 6 uur de luisteraars af en toe wat minder alledaagse en minder middle of the road muziek te laten horen van Neerlands bodem. Maartens muziek staat nog niet in onze studiocomputer en is niet bepaald alledaags te noemen vandaar dat ik op uw website reageer. Is het mogelijk dat ik van u de mogelijkheid krijg via een CD/Download of MP3 wat muziek te kunnen laten horen in mijn programma? Verder stuitte ik op de CD Bevroren Tranen en aangezien wij ook altijd rond 4 en 5 mei een aangepast programma hebben leek het me ook mooi om wat muziek van die CD te kunnen laten horen. Ik hoop op een positieve reactie.

http://www.slingelandfm.nl/

Met Vriendelijke groet,

Wim Kuut

RTV Slingeland Stichting lokale omroep Winterswijk

bevroren tranen

Hallo Maarten Peters,

Mijn naam is Hannie Bracha-Jacobs.

Ben gevraagd 8 april een gedicht voor te lezen bij een herdenking en vraag hierbij toestemming om het gedicht " Bevroren tranen" voor te lezen.

Met vriendelijke groet, Hannie