Bevroren Tranen

Gezongen verhalen, als kleine monumentjes

Het zou een optreden op een bevrijdingsfestival worden, het werd met het inhoudelijke lied “De treinen hebben kleur” dat singer songwriter Maarten Peters schreef in 1999, een zeer indringende bijdrage aan de 4 mei herdenking op kamp Westerbork. Maarten Peters ( songwriter voor o.a Liesbeth List, Margriet Eshuijs en Rob de Nijs ) schrijft en zingt sindsdien elk jaar een nieuw lied op Westerbork. “Noodzaakliedjes”, als kleine monumentjes. Hij heeft zijn liederen verzameld onder de titel “Bevroren tranen“.
In de komende tijd zal er veel worden stil gestaan bij het feit dat het zeventig jaar geleden is dat er een eind kwam aan een donkere periode in onze geschiedenis.
Deze liederen zijn speciaal geschreven om hier bij stil te staan, terug te kijken maar ook zeker vooruit.
Het project “Bevroren tranen” is ontwikkeld zodat Maarten Peters de komende tijd op lokale herdenkingen, op historische momenten en bijzondere plaatsen de liederen kan zingen.
Dat kan gaan om een muzikale omlijsting tijdens een kleine herdenking of een op maat gemaakt concert.
Margriet Eshuijs verzorgt de organisatie en productie.

Zoals Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het zo mooi omschrijft:
“De poëtische teksten zijn nooit moraliserend maar stemmen tot nadenken.
Hij slaat met zijn teksten een arm om de overlevenden en nabestaanden van vervolging en verzet.
Ze geven vorm aan de verwerking van het verleden, ze zijn een handreiking om gevoelens en gedachten een weg te geven. Maar evenzeer hebben zij een actuele zeggingskracht en daardoor zijn ze ook aansprekend voor jongeren.
Hij maakt met zijn liedjes duidelijk dat oorlog en vervolging niet in 1945 zijn geëindigd”.
Met het uitbrengen van de cd “Bevroren tranen” deel 1 in 2005 gingen de eerste liederen als het ware de wereld in.
Zo inspireerde het lied “Bevroren tranen” Truus Menger Oversteegen, verzetsvrouw en beeldend kunstenaar, tot het maken van een glaskunstwerk dat vorm geeft aan het grote verdriet. Het beeld heeft een permanente plaats gevonden bij het herinneringscentrum.
“Namen”, een compositie voor piano en strijkkwartet dat Maarten schreef voor de afsluiting van het project
“102.000 Namen Lezen” wordt nu elke 5 jaar uitgevoerd en de cd opname is gebruikt in de Amerikaanse film “Steal a pencil for me” en in diverse documentaires.
Het lied “Jaargetijden” werd opgenomen door Liesbeth List en zij gaf het lied onlangs in haar afscheidstournee een prominente plaats.
Er zijn ook andere projecten ontsprongen aan deze liederen cyclus.
Ad van Liempt maakte voor de NOS de documentaire reeks “Leven na de ondergang naar een idee van Maarten en het lied “ Wat zou ik doen” werd het uitgangspunt voor een groot project van VWS dat door Maarten werd ontwikkeld. Wat zou ik doen voorplaatje
Maarten Peters zingt de liederen ook bij kleinere speciale bijeenkomsten of in zijn concert optredens.
Zo zingt hij sinds 2008 elke 2de mei in Duitsland de naam van het kleine meisje “Sylvia Elizabeth” een lied dat hij schreef voor de vrouwen van Ravensbrück en elk jaar wordt er een lied uit de cyclus gezongen in de concerten van Margriet Eshuijs.

Het schrijven van nieuwe liederen ging na 2005 onverminderd door. Liesbeth List heeft 2 van die nieuwe liederen opgenomen en op cd uitgebracht.
De titels zijn “Is het voorbij” en het voor Liesbeth zeer persoonlijke lied “Vergeving of Vergelding”.
De Kast nam het lied “Wat ben ik waard“ op en Margriet Eshuijs zette het lied “Ik wil niet bang zijn” op cd.

Maarten zal in het najaar van 2014 het 2de deel van de cyclus uitbrengen op cd.

“Bevroren tranen” voorziet in een bijzondere invulling rond het herdenken en word aangeboden en toegankelijk gemaakt voor alle lokale Comités 4 en 5 mei, Oranje Verenigingen, gemeenten en andere organisaties.
Dat kan gaan om het zingen van een aantal liederen bij een kleine herdenking maar er is ook de mogelijkheid om de muziekvoorstelling “Bevroren tranen” te koppelen aan een belangrijke dag op een historische locatie.

Voorbeelden hiervan vind U op deze site bij optredens

De muziekvoorstelling “Bevroren tranen”
Naast het zingen van de liederen vertelt Maarten verhalen over zijn ontmoetingen met geweldige mensen en gebeurtenissen uit het verleden en heden die hem inspireerde tot het schrijven van dit bijzondere repertoire dat zowel troost en hoop geeft, voor jong en oud. De voorstelling heeft een vormgegeven decor waarop beeldprojecties te zien zijn en een aantal gefilmde portretten worden vertoond. Er is zelfs een mogelijkheid om beelden van lokale gebeurtenissen in te passen.

Op deze site vind U in de komende tijd alle informatie en de muziek bij elkaar.

De site informeert ook over het uitbrengen van de cd “ Bevroren tranen deel 2 “ en over het boek “Bevroren tranen” met daarin de liedteksten en de bladmuziek voor vocalisten en arrangementen voor koren zodat iedereen de teksten kan voordragen en de liederen kan uitvoeren tijdens herdenkingen.

Margriet Eshuijs doet de coördinatie rond dit project en voor alle informatie kunt U haar

bellen 075-6161307 of een berichtje sturen. margriet@margrieteshuijs.nl

Goedemorgen Margriet,
Ik wil je even laten weten dat we genoten hebben van de indrukwekkende voorstelling die Maarten gisteravond heeft gegeven! Het kwam allemaal recht uit zijn hart, met toch ook een beetje humor af en toe, in één woord FANTASTISCH. Hij weet bij een ieder denk ik de gevoelige snaar te bespelen. Het geeft je te denken hoe we met elkaar behoren om te gaan. En fijn dat de zaal vol zat.
Met vriendelijke groet,
Arjen van Wijngaarden
Directeur Verzetsmuseum Zuid-Holland

Margriet, Maarten
 
Wat een fantastische avond gister. Ongelooflijk knap hoe maarten zo’n zwaar beladen onderwerp aanpakt zonder te luchtig of te pathetisch te worden. Exact de juiste toon en  een bijblijvertje voor jaren. Bedankt
 
 
Met vriendelijke groeten,
 
George Mentjox

Dag Maarten,

Wat een aandacht voor de details...foto's van Gouda en het portret van Mieke....
Wat mooi dat gedicht van haar kleinzoon....
Wat prachtig en ontroerend gezongen...
Wat een rake en gevoelige teksten...

Dank voor dit eerbetoon aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Dank voor de inzichten; we zijn allemaal gelijk....wat zou ik doen?....
Dank voor de hoop op kracht en moed, die je ons meegaf.

Zelf ben ik op 4 mei geboren....daardoor voel ik me heel erg verbonden met de slachtoffers van deze oorlog. Vier mei laat zien wat leven is: geboorte en dood, vreugde en verdriet, liefde en haat....

Nogmaals dank voor dit monument.

artelijke groet,

Marion v.d.Eijnden

BevrorenTranan-11.jpg
BevrorenTranan-10.jpg
BevrorenTranan-08.jpg

Het concert was werkelijk prachtig. Maarten Peters bracht zijn programma in een prachtig uitgelichte Ichthuskerk en gaf de aanwezigen door zijn raamwerk van teksten, beelden en liederen,  een venster van hoop. In het gebruikte filmmateriaal kwamen o.a. krachtige verzetsvrouwen aan het woord, die ons met hun visie een handvat boden om ook in onze tijd keuzes te maken. Immers ”Wat zou jij doen” is ook nu nog actueel.  De Ichthuskerk was voor driekwart gevuld en de organisatie is blij dat ook dit project succesvol afgesloten kan worden. Met dank uiteraard aan de vele betrokken vrijwilligers in de voorbereiding, maar ook zeker op de avond zelf. We blikken opnieuw terug  een prachtig samenwerkingsproject tussen Museum Elburg en Museum Sjoel Elburg. Ook dit project werd mede mogelijk gemaakt door een flink aantal sponsors en subsidiegevers. Velumij bv en de Stichting Vrienden van de Synagoge van Elburg, alsmede  onderstaande organisaties of bedrijven maakten dit concert mogelijk.                         


Els van Andel

Dag Maarten (en Margriet),

Gisteren met mijn man Dick in Leusden de voorstelling Bevroren tranen bijgewoond. Prachtig programma, ik was zeer geraakt en ontroerd. Zeer veel dank voor jullie inzet voor dit wonderschone project. 'Noodzaakliedjes' dekt volledig de lading.

Je zit vast niet om inspiratie verlegen, maar toch wil ik je vragen na te denken of je een lied zou willen maken voor een grote groep jonge 'gijzelaars' die van april/mei 1944 tot juli 1944 in Kamp Amersfoort verbleven en daarna op transport zijn gesteld naar Duitsland om daar gedwongen te moeten werken in werkkampen.

De gijzelaars, veelal afkomstig uit Beverwijk, Groningen en Sliedrecht en omstreken, waren bij een razzia opgepakt. Deze razzia's vonden plaats als represailles op daden van het verzet, waarbij Duitsers of NSB-ers waren omgekomen. Bij de razzia werden de dorpen uitgekamd op zoek naar alle jongens tussen de 18 en 26 jaar. Veel van deze zogenaamde gijzelaars zijn niet meer uit Duitsland teruggekeerd. De mannen die wél terugkeerden waren vaak geestelijk en/of lichamelijk getraumatiseerd. Mijn lieve, in 1995 overleden, vader was één van hen. Ik stuur je een foto mee van mijn 19-jarige vader als gijzelaar, zojuist kaalgeschoren in Braunschweig (juli 1944).

Sinds 2005 zet ik me in om, aandacht te vragen voor deze vergeten groep oorlogsslachtoffers, die nagenoeg - bij leven - geen erkenning hebben gekregen. Mijn website geeft meer achtergrondinfo.

Ik verneem wanneer je tijd hebt graag of je iets in mijn voorstel ziet.

Wij wensen jullie nog heel veel succes met de verdere voorstellingen. Wij vonden het heel bijzonder er gisteren bij te mogen zijn. Dick en ik voelen ons zeer verbonden met Kamp Amersfoort. Mijn vader en Dicks oom verbleven er in 1944 en ... wij vonden er de liefde in 2012. Voor ons het bewijs dat het goede uiteindelijk overwint, ook op zo'n verderfelijke plek als Kamp Amersfoort!  

Een warme groet,
Anja van der S.

Beste Maarten en Margriet,
We hebben jullie programma erg prettig gevonden en hopen dat jullie nog lang jullie bevlogenheid blijven  bewaren om je geloof in het goede van de mens te benadrukken.
Mocht er nog iets zijn waar we jullie mee kunnen helpen zeg het dan a.u.b.
Hierbij nog een foto misschien heeft Margriet er nog iets aan als jullie in Zeeland spelen. De foto is genomen op 5-12-1944
In Middelburg  Sint Nicolaas was te gast bij de Irene- Brigade.
Veel lieve groeten Atty en Miriam

 

Hallo Margriet en Maarten

Even een persoonlijk berichtje van mij aan jullie team. Ik heb het zelf ervaren als een boeiende en vooral diepzinnige voorstelling. Op 4 mei herdenken we jaarlijks ( en dat moeten we blijven doen) onze doden van diverse oorlogen en conflicten waar Nederland bij betrokken was en gevoelsmatig dan vooral de tweede wereldoorlog. Ik heb zelf in die periode, weliswaar als kind, ik ben van 1938, heel nare dingen meegemaakt. Ik herinner mij ook de dag van de bevrijding nog als de dag van gisteren. "Bevroren Tranen" geeft aan dit herdenken toch een heel andere dimensie. Ik vond het echt heel goed. Mijn complimenten voor jullie allemaal.

Vanmorgen vond in de kloostertuin bij Museum Elburg de jaarlijkse receptie ter gelegenheid van Koningsdag plaats. Ik sprak daar een aantal mensen die zaterdag ook aanwezig waren. Iedereen was diep onder de indruk van "Bevroren Tranen".

Ik wilde dit graag kwijt aan je.

Los daarvan, wij in Elburg vormden met zijn vieren ook een fijn team. De samenwerking was werkelijk heel goed. De twee heren kende ik voor die tijd nog niet. Zij hebben veel werk verzet. Met Els werk ik al meer dan tien jaar samen. Zij is een kanjer.

Ik wens jullie met de verdere voorstellingen veel succes.

Hartelijke groeten

B. M.

 
Beste mensen,
 
Wat een geweldige presentatie gisterenavond van het programma voor de komende 4 en 5 mei activiteiten.
Indrukwekkend en professioneel zijn trefwoorden die het eerst bij mij naar boven komen. Wat een bijzonder optreden van Maarten Peters. Samen met Margriet Eshuijs en de RFGGJ zal het helmaal een topper worden. Vanmorgen ook een goed verslag van Arnold Winkel in de Valleibijlage van De Gelderlander. Al met al: de trossen zijn los!
Ik merkte in de zaal ook uit diverse opmerkingen op dat men onder de indruk is van de geweldige organisatie en de werklast die een dergelijk programma met zich meebrengt. Kortom: Chapeau!
 
Harry, vandaag stuur ik mijn aanmeldingsformulier in. Over de vervoersregeling hebben we t.z.t. nog wel overleg.
 
Voor allen een prettig weekend toegewenst met een groet van Ineke en mij uit Ede en veel succes en plezier met de voorbereidingen en de opmaat naar 4 en 5 mei.
 
Rob Rijntalder