Bevroren Tranen

Gezongen verhalen, als kleine monumentjes

Het zou een optreden op een bevrijdingsfestival worden, het werd met het inhoudelijke lied “De treinen hebben kleur” dat singer songwriter Maarten Peters schreef in 1999, een zeer indringende bijdrage aan de 4 mei herdenking op kamp Westerbork. Maarten Peters ( songwriter voor o.a Liesbeth List, Margriet Eshuijs en Rob de Nijs ) schrijft en zingt sindsdien elk jaar een nieuw lied op Westerbork. “Noodzaakliedjes”, als kleine monumentjes. Hij heeft zijn liederen verzameld onder de titel “Bevroren tranen“.
In de komende tijd zal er veel worden stil gestaan bij het feit dat het zeventig jaar geleden is dat er een eind kwam aan een donkere periode in onze geschiedenis.
Deze liederen zijn speciaal geschreven om hier bij stil te staan, terug te kijken maar ook zeker vooruit.
Het project “Bevroren tranen” is ontwikkeld zodat Maarten Peters de komende tijd op lokale herdenkingen, op historische momenten en bijzondere plaatsen de liederen kan zingen.
Dat kan gaan om een muzikale omlijsting tijdens een kleine herdenking of een op maat gemaakt concert.
Margriet Eshuijs verzorgt de organisatie en productie.

Zoals Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het zo mooi omschrijft:
“De poëtische teksten zijn nooit moraliserend maar stemmen tot nadenken.
Hij slaat met zijn teksten een arm om de overlevenden en nabestaanden van vervolging en verzet.
Ze geven vorm aan de verwerking van het verleden, ze zijn een handreiking om gevoelens en gedachten een weg te geven. Maar evenzeer hebben zij een actuele zeggingskracht en daardoor zijn ze ook aansprekend voor jongeren.
Hij maakt met zijn liedjes duidelijk dat oorlog en vervolging niet in 1945 zijn geëindigd”.
Met het uitbrengen van de cd “Bevroren tranen” deel 1 in 2005 gingen de eerste liederen als het ware de wereld in.
Zo inspireerde het lied “Bevroren tranen” Truus Menger Oversteegen, verzetsvrouw en beeldend kunstenaar, tot het maken van een glaskunstwerk dat vorm geeft aan het grote verdriet. Het beeld heeft een permanente plaats gevonden bij het herinneringscentrum.
“Namen”, een compositie voor piano en strijkkwartet dat Maarten schreef voor de afsluiting van het project
“102.000 Namen Lezen” wordt nu elke 5 jaar uitgevoerd en de cd opname is gebruikt in de Amerikaanse film “Steal a pencil for me” en in diverse documentaires.
Het lied “Jaargetijden” werd opgenomen door Liesbeth List en zij gaf het lied onlangs in haar afscheidstournee een prominente plaats.
Er zijn ook andere projecten ontsprongen aan deze liederen cyclus.
Ad van Liempt maakte voor de NOS de documentaire reeks “Leven na de ondergang naar een idee van Maarten en het lied “ Wat zou ik doen” werd het uitgangspunt voor een groot project van VWS dat door Maarten werd ontwikkeld. Wat zou ik doen voorplaatje
Maarten Peters zingt de liederen ook bij kleinere speciale bijeenkomsten of in zijn concert optredens.
Zo zingt hij sinds 2008 elke 2de mei in Duitsland de naam van het kleine meisje “Sylvia Elizabeth” een lied dat hij schreef voor de vrouwen van Ravensbrück en elk jaar wordt er een lied uit de cyclus gezongen in de concerten van Margriet Eshuijs.

Het schrijven van nieuwe liederen ging na 2005 onverminderd door. Liesbeth List heeft 2 van die nieuwe liederen opgenomen en op cd uitgebracht.
De titels zijn “Is het voorbij” en het voor Liesbeth zeer persoonlijke lied “Vergeving of Vergelding”.
De Kast nam het lied “Wat ben ik waard“ op en Margriet Eshuijs zette het lied “Ik wil niet bang zijn” op cd.

Maarten zal in het najaar van 2014 het 2de deel van de cyclus uitbrengen op cd.

“Bevroren tranen” voorziet in een bijzondere invulling rond het herdenken en word aangeboden en toegankelijk gemaakt voor alle lokale Comités 4 en 5 mei, Oranje Verenigingen, gemeenten en andere organisaties.
Dat kan gaan om het zingen van een aantal liederen bij een kleine herdenking maar er is ook de mogelijkheid om de muziekvoorstelling “Bevroren tranen” te koppelen aan een belangrijke dag op een historische locatie.

Voorbeelden hiervan vind U op deze site bij optredens

De muziekvoorstelling “Bevroren tranen”
Naast het zingen van de liederen vertelt Maarten verhalen over zijn ontmoetingen met geweldige mensen en gebeurtenissen uit het verleden en heden die hem inspireerde tot het schrijven van dit bijzondere repertoire dat zowel troost en hoop geeft, voor jong en oud. De voorstelling heeft een vormgegeven decor waarop beeldprojecties te zien zijn en een aantal gefilmde portretten worden vertoond. Er is zelfs een mogelijkheid om beelden van lokale gebeurtenissen in te passen.

Op deze site vind U in de komende tijd alle informatie en de muziek bij elkaar.

De site informeert ook over het uitbrengen van de cd “ Bevroren tranen deel 2 “ en over het boek “Bevroren tranen” met daarin de liedteksten en de bladmuziek voor vocalisten en arrangementen voor koren zodat iedereen de teksten kan voordragen en de liederen kan uitvoeren tijdens herdenkingen.

Margriet Eshuijs doet de coördinatie rond dit project en voor alle informatie kunt U haar

bellen 075-6161307 of een berichtje sturen. margriet@margrieteshuijs.nl

 

voorstellingen 2018

25 april Bedum

2 mei Margraten

4 mei Drachten

2017 voorstellingen

woensdagmiddag 3 mei Ede Cultura      Aanvang 15.00 uur

www.cultura-ede.nl

donderdag 4 mei Herdenking Vlaardingen

aansluitend 20.30 uur voorstelling Bevroren tranen in de Windwijzer,  Schiedamseweg 95 , Vlaardingenaanvang 21.00 uur

www.dewindwijzer.nl

zondagmiddag 7 mei voorstelling Bevroren tranen

Van het Lindenhout Museum Neerbosch, Nijmegen

aanvang 15.00 uur informatie en kaartverkoop www.vantlindenhoutmuseum.nl

 

 

 

voorstellingen 2016

zondagmiddag 6 maart Varsseveld     Aanvang 15.30 uur
Entree € 15.--
Kaartverkoop boekhandel Rutgers Varsseveld, 0315-241377    info@boekhandelrutgers.nl
www.borchuus.nl

31 oktober Nunspeet Contactdag St. Vrienden van Neuengamme. Een opluistering van 45 minuten met opgenomen in het programma het Moorsoldatenlied.

IMG_5501.JPG

27 september 's middags een bijeenkomst plaats met herdenking bij het Dachau Monument in het Amsterdamse Bos, later in de middag komen de belangstellende samen in het Beheergebouw en zal Maarten Peters een 3tal liederen zingen als muzikale omlijsting.

27 juni

Op verzoek van Prinses Beatrix vond er een gesprek plaats op 27 juni met daarin lovende woorden voor de toegankelijkheid die de liederen ondanks de zwaarte van het onderwerp uitdragen, de poetische teksten, de melodie lijnen, de muzikale uitvoering en setting met de beeldcollages maakten het tot een zeer inhoudelijke en bijzondere opluistering.  Dit gesprek vond plaats na een speciale voorstelling voor de jubileum bijeenkomst van Stichting 40-45 in De Flint in Amersfoort.

ontmoeting met Prinses Beatrix

ontmoeting met Prinses Beatrix

Persbericht 27 juni 2015

Maarten Peters sluit zijn optredens rond het thema 70 jaar bevrijding af tijdens de jubileum bijeenkomst van stichting 40- 45 in aanwezigheid van Prinses Beatrix. Componist zanger Maarten Peters zal Zaterdag 27 juni zijn reeks optredens met de titel Bevroren tranen rond het thema 70 jaar bevrijding afsluiten tijdens de jubileum bijeenkomst van Stichting 40-45 in Amersfoort.

Maarten Peters speelde deze bijzondere voorstelling rond zijn liederen cyclus Bevroren tranen door het hele land en ook in een uitverkocht Zaantheater in Zaandam. De teksten en muziek en ook de beeldcollages gemaakt door Margriet Eshuijs maakte grote indruk op het publiek. 5 mei zong Peters een drietal liederen uit de cyclus Bevroren tranen tijdens de herdenking Capitulatie 40 - 45 in de Johannes de Doperkerk te Wageningen in aanwezigheid van ondermeer de kleinzoon van Montgomery, Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven. Als blijk van grote waardering ontving Maarten een persoonlijk bericht  van het Loo. 27 juni is een bijzondere afsluiting temeer ditmaal prinses Beatrix aanwezig zal zijn.

Maarten zal een drietal liederen zingen uit de voorstelling en de beeldcollages worden speciaal ook voor deze bijeenkomst samengesteld door Margriet Eshuijs.

 

Briefvan het Loo naar aanleiding opluisteren herdenking Capitulatie 45 5 mei Johannes de Doperkerk te Wageningen

Zeer geachte Heer Peters, zeer geachte Mevrouw,
H.K.H. Prinses Margriet en Professor Mr. Pieter van Vollenhoven hebben mij gevraagd U allen hartelijk te danken voor Uw muzikale bijdrage tijdens de herdenking in Wageningen op 5 mei jl. De Prinses en de Heer Van Vollenhoven hebben de prachtige muziek zeer gewaardeerd. Heel veel succes toegewenst met Uw activiteiten. Met een hartelijke groet,     Mw. Mr. H.G. Eerkes. Particulier Secretaris van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en Professor Mr. Pieter van Vollenhoven
 

5 mei Herdenking Capitulatie 40- 45 in de Johannes de Doperkerk Wageningen.

muzikale omlijsting programma in aanwezigheid van Prinses Margriet , Meester Pieter van Vollenhoven, hoge militaire delegaties uit alle geallieerde landen, de kleinzoon van Montgomery die tevens een toespraak houd.

De muziekdie wordt uigevoerd wordt in het Engels vertaald in het programma boekje en bestaat uit een optredenmet darin drie liedjes. Alleerst zal Maarten Peters het lied "Wat zou ik doen" zingen vervolgens zal hij het lied "Vragen zonder antwoord" zingen te samen met het koperensemble
Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers uitgevoerd tegen een decor van beeldcollages met daarin alle belangrijke Nationale Monumenten in Nederland. Het muzikale blok wordt afgesloten met een heel bijzondere uitvoering van het lied "Field of broken dreams" waarin ook de fanfare weer een prachtige rol vervult. Co Vergouwen schreef het koperarrangement en begeleid op piano en Christan Grotenbreg speelt keyboard. De beeldcollage laat zien hoe Nederland werd bevrijd vanaf Market Garden tot de ondertekening van de capitulatie in Wageningen.

4 mei Wageningen Bevrijdingsconcert 5 Mei Plein

Maarten Peters zingt "Hoop"  aanvang concert 22.45 uur                                                  aandeel Maarten Peters 23. 15 uur

http://www.wageningen45.nl/action/events/item/71/bevrijdingsconcert.html

 

Herdenking 4 mei Jannetjesdal Leusden

Op 4 mei worden belangstellenden in de gelegenheid gesteld om - onder begeleiding van de terreinbeheerder van defensie - het gedenkkruis op de Leusderheide te bezoeken. Hier vindt ieder jaar een korte herdenkingsplechtigheid plaats alwaar Maarten het lied "De vogels zingen jouw naam" zal zingen.

De Leusderheide is militair terrein en behoorde gedurende de Tweede Wereldoorlog tot één van de grootste executieplaatsen van Nederland.

Het gedenkkruis dat bekend staat als 'Gedenkkruis Jannetjesdal' brengt ook deze slachtoffers in herinnering.

De herdenking begint om 14:00 uur.

Het verzamelpunt voor deelnemers is aan de Kolonel van Roijenweg in Leusden. Komende vanaf de Doornseweg volgt u de aanwijzingen op de bordjes of van de medewerkers van Kamp Amersfoort.


kaartverkoop concert 6 mei Hellevoetsluis  Theater Twee Hondjes reserveren gewenst vrij entree. reserveringen@theatertweehondjes.nl of 0181 310 473

4 mei   14.00 uur Herdenking Leursderhei, Jannetjesdal informatie over deze herdenking

 plein 5 NCRV  elke dinsdag in April en de eerste week van mei op radio 5 tussen 16.00 uur en 17.00 zingt Maarten Peters live een lied uit de cyclus. Dinsdag 5 mei zingt hij vanuit het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een nieuw geschreven lied over Vrijheid live in de uitzending tussen 17.00 uur en 18.00 uur. De tekst is geïnspireerd op alle verhalen die de luisteraars de afgelopen weken hebben ingezonden.

Woensdag 15 april  NPO 2 Tijd voor Max

Bevroren tranen uitvoering in uitzending over Bevrijding 70 jaar

reserveren van kaarten voor de voorstelling 16 april in de Synagoge van Groningen en de voorstelling op 30 april in de voormalige Synagoge in Gouda    info@bevrorentranen.nl

NCRV radio programma Lijn 5,  16.00 uur

elke dinsdag in de komende maand zal Maarten een lied uit de cyclus zingen rond een verhaal van een luisteraar over zijn herinnering aan de bevrijding nu 70 jaar geleden

Maarten Peters dinxperlo.jpg

zaterdag 28 maart  Klein Theater Dinxperlo, aanvang 20.15  entree € 10.--                                                     reserveren 0315-651338 www.kleintheaterdinxperlo.nl

 Het is zaterdag 28 maart zeventig jaar geleden dat Dinxperlo werd bevrijd 

Maarten Peters zingt zijn liederen om hierbij stil te staan, maar ook om vooruit te kijken. Het zijn gezongen verhalen in een decor van mooie beeldcollages met daarin verwerkt de monumenten van Dinxperlo en ook Aalten. Sinds 1999 zingt en schrijft Maarten elk jaar een nieuw lied voor de grote 4 mei herdenking op Kamp Westerbork. Poëtische liedjes.

Hij heeft ze verzameld onder de titel “Bevroren tranen” en ook op cd uitgebracht. Maarten Peters is veelzijdig. Zo componeert hij voor grote artiesten zoals Liesbeth List, Rob de Nijs, Ruth Jacott, Margriet Eshuijs. Hij speelt in theaterconcerten zoals VUUR en The Best of Britain. Hij schrijft inspirerende muziek uit betrokkenheid voor een aantal doelen zoals Het Toverbal theater en de grote actie Alpe d’Huzes.

In deze bijzondere tijd van herdenkingen rond de bevrijding nu 70 jaar geleden zingt Maarten zijn liederen op herdenkingen groot en klein en speelt hij zijn muziekvoorstelling “Bevroren tranen” op een lokaal historische dag en veelal op een historische locatie. In deze voorstelling vertelt Maarten over ontmoetingen met bijzondere mensen en gebeurtenissen die hem hebben geïnspireerd om dit unieke repertoire te schrijven. Het decor bestaat uit mooie beeldcollages waarin historisch beeld materiaal verwerkt is die zo de geschiedenis vertellen. Zo ontstaat er telkens een waarachtig unieke voorstelling.

De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door het Vfonds

                                    

Uitvoeringen van de liederen in de komende tijd

*Zaterdag 28 maart Klein theater Dinxperlo, Terborgseweg 5, 

muziekvoorstelling Bevroren tranen reserveren 0315-651338 info@kleintheaterdinxperlo.nl

Publicatie voor aankondiging Dinxperlo  fotografie Marielle Hensums, tekst Martine Scholl

Publicatie voor aankondiging Dinxperlo

fotografie Marielle Hensums, tekst Martine Scholl

*Donderdag 12 maart Kulturhus Borne, Marktstraat 23,

muzikale opluistering presentatie fotoboek OverLeven van Marijke Talen

*Woensdag 11 maart Junushoff, Wageningen

muzikale opluistering presentatie programma Wageningen 45

*Zaterdag 28 februari Houtrustkerk Den Haag, Houtrustweg 1

muziekvoorstelling Bevroren tranen reserveren 06-12 750 814         houtrustkerk@gmail.com aanvang 20.15 uur

*Donderdag 26 februari Zaandam Zaantheater

Herdenking Februari staking aanvang 9.40 uur Wilhelminabrug Zaandam bij het monument Staakt, staakt, staakt  gemaakt door Truus Menger Overstegen

*Woensdag 25 februari gesprek met Tineke de Nooy, omroep Max De TinekeShow 13.20 uur Radio 5

Namen afsluiting van het gesproken monument 102.000 Namen Lezen

15.00 uur

http://nos.nl/livestream/2014554-westerbork-leest-de-namen-van-102-000-nederlandse-holocaust-slachtoffers

Vanaf donderdag 22 januari tot en met dinsdag 27 januari vindt het gesproken monument  102000 Namen Lezen plaats.

Het lezen van de 102.000 Namen wordt afgesloten met het muziekstuk Namen. Een compositie voor piano en strijkkwartet speciaal geschreven voor deze herdenking die nu elke 5 jaar plaats vind.

* Zondag 25 januari Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam

11.00 uur Stille tocht vanaf het Stadhuis

11.30 uur herdenking bij het Spiegelmonument

" Nooit meer Auschwitz" in het Wertheimpark

Gezongen wordt het lied "Wat zou ik doen" na het openingswoord van de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité Jacques Grishaver en het is de opmaat naar de toespraak van burgemeester Eberhard van der Laan en vicepremier Lodewijk Asscher

NPO 1 UITZENDING 13.00 UUR

http://www.npo.nl/nationale-holocaust-herdenking-in-amsterdam/25-01-2015/WO_NOS_774561

NPO 1 UITZENDING 19.00 UUR

http://www.npo.nl/nationale-holocaust-herdenking-in-amsterdam/25-01-2015/WO_NOS_774634