Bevroren Tranen

Gezongen verhalen, als kleine monumentjes

Het zou een optreden op een bevrijdingsfestival worden, het werd met het inhoudelijke lied “De treinen hebben kleur” dat singer songwriter Maarten Peters schreef in 1999, een zeer indringende bijdrage aan de 4 mei herdenking op kamp Westerbork. Maarten Peters ( songwriter voor o.a Liesbeth List, Margriet Eshuijs en Rob de Nijs ) schrijft en zingt sindsdien elk jaar een nieuw lied op Westerbork. “Noodzaakliedjes”, als kleine monumentjes. Hij heeft zijn liederen verzameld onder de titel “Bevroren tranen“.
In de komende tijd zal er veel worden stil gestaan bij het feit dat het zeventig jaar geleden is dat er een eind kwam aan een donkere periode in onze geschiedenis.
Deze liederen zijn speciaal geschreven om hier bij stil te staan, terug te kijken maar ook zeker vooruit.
Het project “Bevroren tranen” is ontwikkeld zodat Maarten Peters de komende tijd op lokale herdenkingen, op historische momenten en bijzondere plaatsen de liederen kan zingen.
Dat kan gaan om een muzikale omlijsting tijdens een kleine herdenking of een op maat gemaakt concert.
Margriet Eshuijs verzorgt de organisatie en productie.

Zoals Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het zo mooi omschrijft:
“De poëtische teksten zijn nooit moraliserend maar stemmen tot nadenken.
Hij slaat met zijn teksten een arm om de overlevenden en nabestaanden van vervolging en verzet.
Ze geven vorm aan de verwerking van het verleden, ze zijn een handreiking om gevoelens en gedachten een weg te geven. Maar evenzeer hebben zij een actuele zeggingskracht en daardoor zijn ze ook aansprekend voor jongeren.
Hij maakt met zijn liedjes duidelijk dat oorlog en vervolging niet in 1945 zijn geëindigd”.
Met het uitbrengen van de cd “Bevroren tranen” deel 1 in 2005 gingen de eerste liederen als het ware de wereld in.
Zo inspireerde het lied “Bevroren tranen” Truus Menger Oversteegen, verzetsvrouw en beeldend kunstenaar, tot het maken van een glaskunstwerk dat vorm geeft aan het grote verdriet. Het beeld heeft een permanente plaats gevonden bij het herinneringscentrum.
“Namen”, een compositie voor piano en strijkkwartet dat Maarten schreef voor de afsluiting van het project
“102.000 Namen Lezen” wordt nu elke 5 jaar uitgevoerd en de cd opname is gebruikt in de Amerikaanse film “Steal a pencil for me” en in diverse documentaires.
Het lied “Jaargetijden” werd opgenomen door Liesbeth List en zij gaf het lied onlangs in haar afscheidstournee een prominente plaats.
Er zijn ook andere projecten ontsprongen aan deze liederen cyclus.
Ad van Liempt maakte voor de NOS de documentaire reeks “Leven na de ondergang naar een idee van Maarten en het lied “ Wat zou ik doen” werd het uitgangspunt voor een groot project van VWS dat door Maarten werd ontwikkeld. Wat zou ik doen voorplaatje
Maarten Peters zingt de liederen ook bij kleinere speciale bijeenkomsten of in zijn concert optredens.
Zo zingt hij sinds 2008 elke 2de mei in Duitsland de naam van het kleine meisje “Sylvia Elizabeth” een lied dat hij schreef voor de vrouwen van Ravensbrück en elk jaar wordt er een lied uit de cyclus gezongen in de concerten van Margriet Eshuijs.

Het schrijven van nieuwe liederen ging na 2005 onverminderd door. Liesbeth List heeft 2 van die nieuwe liederen opgenomen en op cd uitgebracht.
De titels zijn “Is het voorbij” en het voor Liesbeth zeer persoonlijke lied “Vergeving of Vergelding”.
De Kast nam het lied “Wat ben ik waard“ op en Margriet Eshuijs zette het lied “Ik wil niet bang zijn” op cd.

Maarten zal in het najaar van 2014 het 2de deel van de cyclus uitbrengen op cd.

“Bevroren tranen” voorziet in een bijzondere invulling rond het herdenken en word aangeboden en toegankelijk gemaakt voor alle lokale Comités 4 en 5 mei, Oranje Verenigingen, gemeenten en andere organisaties.
Dat kan gaan om het zingen van een aantal liederen bij een kleine herdenking maar er is ook de mogelijkheid om de muziekvoorstelling “Bevroren tranen” te koppelen aan een belangrijke dag op een historische locatie.

Voorbeelden hiervan vind U op deze site bij optredens

De muziekvoorstelling “Bevroren tranen”
Naast het zingen van de liederen vertelt Maarten verhalen over zijn ontmoetingen met geweldige mensen en gebeurtenissen uit het verleden en heden die hem inspireerde tot het schrijven van dit bijzondere repertoire dat zowel troost en hoop geeft, voor jong en oud. De voorstelling heeft een vormgegeven decor waarop beeldprojecties te zien zijn en een aantal gefilmde portretten worden vertoond. Er is zelfs een mogelijkheid om beelden van lokale gebeurtenissen in te passen.

Op deze site vind U in de komende tijd alle informatie en de muziek bij elkaar.

De site informeert ook over het uitbrengen van de cd “ Bevroren tranen deel 2 “ en over het boek “Bevroren tranen” met daarin de liedteksten en de bladmuziek voor vocalisten en arrangementen voor koren zodat iedereen de teksten kan voordragen en de liederen kan uitvoeren tijdens herdenkingen.

Margriet Eshuijs doet de coördinatie rond dit project en voor alle informatie kunt U haar

bellen 075-6161307 of een berichtje sturen. margriet@margrieteshuijs.nl

De optredens

“ Bevroren tranen ”gezongen verhalen

Maarten Peters schrijft en zingt liederen die op een eigentijdse, toegankelijke en toch inhoudelijke manier vorm geven aan de herinnering en aan herdenken. De teksten vertellen op een poetische manier het verhaal van een donkere periode uit onze geschiedenis, maar in de teksten wordt ook zeker vooruit gekeken.

Het is voor iedere organisatie mogelijk om Maarten Peters zijn liederen te laten zingen. Dat kan zijn op lokale buiten herdenkingen, groot of klein, op bijeenkomsten zowel officieel als informeel, als muzikale bijdrage bij een lezing of presentatie.

Maarten Peters heeft tevens de muziekvoorstelling “Bevroren tranen “ gemaakt rond de liederen en deze muziekvoorstelling kan gekoppeld worden aan een lokale herdenking op een historische dag en waar mogelijk op een historische locatie.

Voorbeelden:

- herdenking
Maarten zingt

tijdens de Hannie Schaft Herdenking in Haarlem

tijdens de Nationale Holocaust herdenking in Amsterdam.

op het Museumplein tijdens de Ravensbrück herdenking in Amsterdam.

op het kampterrein van Ravensbruck in Duitsland tijdens een intieme herdenking voor een klein aantal overlevenden en Pabo studenten.

4 mei 2 uur ‘s middags zingt Maarten in het Jannetjes dal op de Leusderhei.voor een klein gezelschap bij de herdenking op de Leusderhei.


- muzikale omlijsting van een bijeenkomst
Een mooi voorbeeld is de informele bijeenkomst in september van de Market Garden Garden Old Comrades Group.
Sinds 2007 zingt Maarten zijn liedjes voor deze groep Veteranen tijdens een kerkdienst of bij hun monument in Nijmegen.  17 september zong Maarten op hun verzoek bij een informeel samen. n.
Een aantal liedjes werden in het Engels gezongen en een aantal zijn vertaald en natuurlijk zong Maarten voor deze bijzondere gelegenheid We’ll meet again.

de bijeenkomst van Stichting 40 45

bijeenkomst vrienden van Neuengamme

Buchenwald herdenking en bijeenkomst

- muziekvoorstelling gekoppeld aan een lokale activiteit
Op 19 april2015 worden in Raalte de laatste Stolpersteine geplaatst en word het project afgesloten met de muziekvoorstelling Bevroren tranen in de Plaskerk. Het concert is voor iedereen toegankelijk. De historische vereniging en de lokale fotoclub leveren prachtige foto's die worden verwerkt in de beeldcollage die het decor vormt van de voorstelling. Andere bijdragen in de voorstelling zijn een drietal gedichten van kinderen van de basis school en het mannenkoor zingt het lied "Zoveel". Zo onstaat er een voorstelling die op maat is gemaakt voor Raalte.

- muziekvoorstelling gekoppeld aan een lokale historische dag
Friesland is bevrijd in de week van 15 april en het Fries Verzetsmuseum heeft de voorstelling opgenomen in zijn activiteiten agenda rond deze datum.
Naast nieuwe publicaties en het presenteren van filmpjes wordt de voorstelling gespeeld in Schouwburg De Harmonie in Leeuwarden en Schouwburg De Lawei in Drachten.
De schouwburgen brengen de voorstelling naar het publiek en het museum brengt het onder de aandacht van gekoppelde lokale organisaties.
 

- muziekvoorstelling gekoppeld aan een lokale historische dag op een historische locatie
Op 10 april is Emmen bevrijd, op 9 april speelt Maarten de voorstelling “ Bevroren tranen “ in de Synagoge van Emmen.
Stichting Sjemmesj, het Comite 4 en 5 mei Emmen en de culturele commissie Anders Emmen zijn hier de organiserende partijen.

- muziekvoorstelling als Herdenkings concert
Op 18 april speelt Maarten de muziekvoorstelling in theater De Speeldoos in Vught. Het Nationaal monument Kamp Vught en het theater presenteren “ Bevroren tranen” als herdenkingsconcert.

De vormen

- de vorm bij een herdenking of bijeenkomst
Afhankelijk van de grote van de herdenking en de mogelijkheden wordt er gezocht naar de juiste vorm en dat kan van heel klein tot heel uitgebreid.

- De muziekvoorstelling
Maarten zingt zijn liederen en vertelt over ontmoetingen met bijzondere mensen en gebeurtenissen die hem hebben geïnspireerd tot het schrijven van dit bijzondere repertoire. Hij vertelt het verhaal ook met korte filmpjes en met een decor van beeldcollages waarin telkens regionaal en lokaal beeldmateriaal is verwerkt.

Maarten Peters heeft deze liederen geschreven uit betrokkenheid bij het onderwerp en juist die betrokkenheid is zijn motivatie om ze ook zoveel mogelijk te zingen.
Het zijn dienende liederen.

U kunt over de mogelijkheden contact met ons opnemen 075-6161307 info@bevrorentranen.nl